Anak Rantau

they’re doing much better than you.

“私が感動している。なんかすがいなぁと思って。。” (“Saya tersentuh. hebatlah..”) “いいえ。私じゃないよ。Allahからヘルプがあるからできる。それがないと、何もできないよ。” (“Taklah. Saya tak hebat. Sebab adanya bantuan dari Allah lah saya mampu buat. Kalau Allah tak bantu, saya tak boleh nak buat apa-apa pun..”) Advertisements Continue reading

Sirah

Pemuda pembuka Kota Madinah

bismillahirrahmanirrahim. Saya kira, ramai yang pada saat ini sedang berdebar-debar menanti waktu pulang ke rumah. Lebih tepat saya katakan, pulang ke Malaysia. Dan kemungkinan juga sudah ramai yang sudah pulang di sisi keluarga memandangkan Syawal semakin menghampiri. Dan tidak kurang juga yang tidak dapat pulang dan beraya di bumi matahari terbit ini. Saya sebahagian dari … Continue reading

Dah ready ke belum?
Tazkirah

Dah ready ke belum?

Bismillahirrahmanirrahim.. “bukan nak exam je perlukan persediaan..” Saya kira rata-rata dikalangan pelajar di Jepun pada waktu ini sedang sibuk membuat persediaan untuk menghadapi final exam yang bakal mendatang. Mungkin juga ada yang sudah pun berada dalam minggu exam. Dan kebiasaannya yang berlaku ialah rumah akan mula berbau kopi tidak kira siang atau malam, katil juga … Continue reading

nak takluk negara ni, boleh?
Anak Rantau

nak takluk negara ni, boleh?

“Boleh saya tanya? Kalau awak solat, awak sembah siapa?” “Saya sembah Allah. Awak percaya tuhan?” “Saya tahu Tuhan tu wujud tapi saya tak percaya sangat. Saya agama Buddha pun sebab mak ayah saya agama tu.” Allah. Teringat perbualan saya tempoh hari dengan seorang kawan nihonjin (baca:orang jepun). Majoriti saya fikir, orang jepun memang begitu. Punya … Continue reading

Dakwah dan Tarbiyah

musim bunga-bunga cinta?

“musim bunga telah tiba, dan ia datang membawa cinta..” Orang cakap bila tiba musim bunga, hati pun akan rasa bunga-bunga. er, betul ke? Senyum. It’s true. Indeed. Ini kali kedua saya merasai musim bunga dibumi Jepun ini. Selama ini saya juga tertanya-tanya apa yang istimewa sangat pasal bunga sakura ni? Sehingga semua orang ternanti-nanti kehadirannya?Kata … Continue reading