Anak Rantau

they’re doing much better than you.

“私が感動している。なんかすがいなぁと思って。。” (“Saya tersentuh. hebatlah..”) “いいえ。私じゃないよ。Allahからヘルプがあるからできる。それがないと、何もできないよ。” (“Taklah. Saya tak hebat. Sebab adanya bantuan dari Allah lah saya mampu buat. Kalau Allah tak bantu, saya tak boleh nak buat apa-apa pun..”) Advertisements Continue reading

Anak Rantau

Sekadar Bercerita. . .

Jepun. Siapa yang tidak kenal dengan negara matahari terbit ini? Negara yang serba canggih dengan teknologinya yang berkembang pesat bak kacang hijau yang membesar pantas lalu menjadi sayur taugeh yang enak. Penduduknya yang berdisiplin, mematuhi undang-undang jalan raya, menjaga kebersihan, menepati masa apatah lagi pengurusan masa mereka dalam rutin seharian. Sesungguhnya, sifat-sifat, tabiat dan kepatuhan … Continue reading

sakura,kenapa di sini?
Anak Rantau

sakura,kenapa di sini?

2009, detik kejayaan dalam hidup aku apabila keputusan untuk ke Jepun keluar dan aku layak. Terbalas rasanya usaha 2 tahun di pusat persediaan yang hanyalah kehidupannya seperti robot, bangun pagi dan terus ke kelas, selepas kelas terus ke meja di bilikku untuk mengulang kaji pelajaran. Jika ada masa terluang sikit, ajak kawan-kawan ‘lepak’ di mall … Continue reading

Ho oo oo balik kampung..hati girang.
Anak Rantau

Ho oo oo balik kampung..hati girang.

Ada orang yang belajar  di luar negara tak pernah pulang ke negara asalnya sepanjang tempoh belajar. Ada orang  setiap kali cuti panjang  akan pulang ke kampung halaman ibarat bukan belajar di luar negara. Ada orang  tidak pulang kerana tiada ‘budget’ untuk pulang. Ataupun untuk berjimat. Ada orang tidak pulang kerana ingin berjalan-jalan. Alang- alang  dah … Continue reading

Anak Rantau

Aku Pulang

Bismillahirrahmanirrahiim… Hari ini 27 Ramadhan. Subuh tadi, langit hitam pekat sudah menggulung malam 27 –tenggelam bersama bintang-bintang. Pergi sudah MALAM 27. Sekarang, menanti ufuk bumi menelan matahari. Menanti malam, kerana aku akan bertolak ke Lapangan terbang Kansai. Dan esok pagi akan berlepas ke Malaysia. Ku kira lusa yakni Jumaat 28 Ramadhan bukan flight terakhir untuk … Continue reading

Anak Rantau / Tazkirah

BERDEBAR2 MENGHITUNG HARI :0

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah wa astaghfirullah. Alhamdulillah untuk nikmat islam dan iman yang tidak terbanding. Nikmat yang masih-belum-diperoleh golongan bukan beragama islam.Nikmat yang tiada terhingga. Dan tidak dapat diwarisi hatta dengan ahli keluarga sendiri. Kerja siapa yang harus menyampaikan dan mengajak mereka yang not-yet-muslim ini mengenal islam ( baca: dakwah ) ? Astaghfirullahalazim.Jangan kita sempitkan pemikiran dakwah … Continue reading