Hidup kerana Allah
Tazkirah

Hidup kerana Allah

assalamualaikum wbt, semoga setiap jasad yang membaca entri yang tidak seberapa ini sentiasa dalam rahmat Allah. Sesungguhnya rahmat Allah itu luas, jangan sesekali kamu berputus asa. Sesungguhnya Allah tidak menyukai hambanya yang berputus asa. 人生は何ですか? いつもいつも自分に聞いて答えがなかなかでない!( apakah itu kehidupan? selalu bertanya pada diri tentangnya tetapi seperti tidak ada jawapan ) Setiap kali melangkah kaki, menuju kepada … Continue reading

Global / Tazkirah

MALU

assalamualaikum wbt… 14 Dec 2012 Bumi Palestin di goncang lagi. Keimanan mereka di uji sekali lagi. Ujian yang menimpa, 1000x, BERLIPAT GANDA hebatnya berbanding kita. Setiap hari mereka DIUJI, DIUJI, dan terus DIUJI….namun KESABARAN masih GAH! mekar di hati mereka. Selang SEJAM, 2, 3 SYAHID….  bukan 2,3 tahun…. bukan 2,3 bulan…… bukan 2,3 hari Setiap … Continue reading

Kitakah Cik Paling Sibuk itu?
Tazkirah

Kitakah Cik Paling Sibuk itu?

Bismillahirahmanirahim. Menemui hati-hati yang rindukan kebenaran. Bermulanya semester ke dua persekolahan bermakna makin rata-rata di antara kita semakin sibuk. Dengan peperiksaan,kerja-kerja sekolah,research bagi yang di tahun akhir. Tak lupa juga,”daisai”,”soubetsukai” dan pelbagai “kai” lagi. Yang jelas kita diasak dengan dateline,dimarah sensei,masa dirasa tak cukup untuk menyiapkan bermacam-macam perkara. Dek himpitan masa mungkin saja hasilnya tak memuaskan dan … Continue reading

Dzulhijjah
Tazkirah

Dzulhijjah

Bismillahirrahmanirrahim… Alhamdulillah, bersyukur pada Allah yang telah menganugerahkan dua nikmat terbesar, iaitu nikmat iman dan Islam. Selawat dan salam ke atas Nabi dan utusan-Nya, serta pada keluarga dan para sahabat baginda. Dalam sedar atau tidak sedar, sudah genap seminggu sehari kita melalui sepuluh hari terawal bulan Dzulhijjah. Masih ada baki dua hari lagi untuk menyambut … Continue reading

Tazkirah

wakalah

Assalamualaikum buat semua pembaca dan salam Ramadhan ! Ayuh panjatkan rasa syukur kepada Allah swt di atas keizinanNya untuk kita terus merasa nikmat keberkatan dan kehangatan Ramadhan pada tahun ini. Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah 🙂 Allah berfirman,” Setiap amalan anak adam itu adalah untuk dirinya sendiri kecuali puasa kerana puasa itu adalah untuk Aku ( Allah ) dan … Continue reading

Anak Rantau / Tazkirah

BERDEBAR2 MENGHITUNG HARI :0

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah wa astaghfirullah. Alhamdulillah untuk nikmat islam dan iman yang tidak terbanding. Nikmat yang masih-belum-diperoleh golongan bukan beragama islam.Nikmat yang tiada terhingga. Dan tidak dapat diwarisi hatta dengan ahli keluarga sendiri. Kerja siapa yang harus menyampaikan dan mengajak mereka yang not-yet-muslim ini mengenal islam ( baca: dakwah ) ? Astaghfirullahalazim.Jangan kita sempitkan pemikiran dakwah … Continue reading

Dah ready ke belum?
Tazkirah

Dah ready ke belum?

Bismillahirrahmanirrahim.. “bukan nak exam je perlukan persediaan..” Saya kira rata-rata dikalangan pelajar di Jepun pada waktu ini sedang sibuk membuat persediaan untuk menghadapi final exam yang bakal mendatang. Mungkin juga ada yang sudah pun berada dalam minggu exam. Dan kebiasaannya yang berlaku ialah rumah akan mula berbau kopi tidak kira siang atau malam, katil juga … Continue reading